Hoe stop jij je motor?

Je zal maar haast hebben

Zoeffff een grote zwarte Audi zoeft voorbij. Ik rij in mijn witte Fiat500 heerlijk rustig met 100 km per uur op de snelweg op weg naar een volgende afspraak. Wat een verschil die 20 of 30 km per uur minder snel. Zoefffff weer raast er een auto langs. Je zal maar haast hebben denk ik, dan trap je toch net wat harder op dat gaspedaal. Dan moet je wel meer opletten (al is het om de flitsers tijdig te signaleren) en harder remmen om tot stilstand te komen.

Als je hard gaat, moet je hard remmen!

Harder gaan is niet moeilijk, maar als je harder gaat, weet je dan ook hoe hard je moet remmen? Reactietijd + remweg = stopafstand. Dat is een bekende formule, in ieder geval als je je in het verkeer bevindt. Maar nu bevind ik me gewoon in het dagelijkse leven en ook daar is het niet moeilijk om harder te gaan. En kost het stoppen meer kracht en energie.

 

Waarom is stoppen zo moeilijk?

We zijn gewoontedieren en hebben ingebouwde aversie tegen verandering (het kost namelijk energie om iets anders te doen, ons brein wil energie besparen om daarmee meer overlevingskansen te hebben als er gevaar dreigt).

Daarnaast is het nogal eens lastig om de werkelijkheid onder ogen te zien, alleen al het beeld dat je van jezelf hoog wilt houden. Jij als alleskunner, als helper in de nood, als doorzetter…. jij hebt een stop toch niet nodig?

Abrupt remmen kost veel kracht. Wat we overigens wel vaak doen als we ‘opeens’ vakantie hebben. Herken je dat? Tot stilstand komen voelt dan helemaal niet lekker.

Stoppen wordt een stuk gemakkelijker als je je remtechniek kunt verbeteren!

Verbeter je remtechniek

Stap 1 Ben je alert?

Ben je je bewust van je tempo en de weg die je af wilt leggen? Kun je stoptekens goed waarnemen in dit tempo? Welk tempo is optimaal om te kunnen doen wat je wilt doen?

Stap 2 Pas je tempo aan

Rem zo nu en dan eens af. Al is het om eens te ervaren wat het met je doet. En zo laat je jezelf ook wennen aan het gevoel van afremmen.

Stap 3 Ken je ‘waarom’

Een van de grootste motivatoren is begrijpen waarom je dit doet. Benoem je grootste winst als je je motor stopt en je grootste verlies als je dat niet zou doen. Wil je meer tijd hebben voor wat er echt toe doet, meer tijd om impact te hebben, meer rust in je hoofd, en stop je omdat je anders ziek wordt of je relatie verprutst?

Vergroot je vermogen stil te kunnen staan

De uitdaging is je vermogen te vergroten om wanneer het relevant is, stil te kunnen staan bij wat je doet en dan een effectieve keuze kunnen maken.

Wil je hier verder over praten met mij?

 

Als je geïnspireerd bent door mijn blogs en je de principes van afstand & tijd nemen, reflecteren en focussen op wat echt belangrijk is op jezelf wilt toepassen, maak dan hier een afspraak met mij.

In een vrijblijvend gesprek van 20 minuten ontdek je welke stappen voor jou resultaat gaan geven.

Meer inspiratie